Lepsza opieka dzięki bezpieczniejszemu środowisku pracy

W samych Stanach Zjednoczonych co roku odnotowuje się około 200 000 urazów spowodowanych pracą wśród personelu pielęgniarskiego i opiekuńczego. Połowa tych zdarzeń jest związana z niskim poziomem ergonomii oraz niebezpiecznym uniesieniem lub podparciem pacjentów. Wspomniany trend ma charakter globalny i powoduje ogromne koszty. Istnieją jednak sposoby na zmianę tego stanu rzeczy, a jednym z nich jest zadbanie o personel pielęgniarski!

Corporate News:  10 sierpnia 2018
Lepsza opieka dzięki bezpieczniejszemu środowisku pracy

Według amerykańskiej pracowni sondażowej Bureau of Labor Statistics sektor opieki medycznej w USA wyprzedził pod względem narażenia na niebezpieczeństwo branże produkcyjną i budowlaną. W rzeczywistości wskaźnik urazów przewyższył tu dwukrotnie średnią dla wszystkich zawodów w prywatnym sektorze przemysłowym. Sytuacja w Europie jest niemal identyczna. Według UE wskaźnik wypadków przy pracy wśród personelu opiekuńczego jest o 34% wyższy od średniej dla wszystkich profesji.

Co najmniej połowa urazów jest spowodowana nieadekwatnym do potrzeb środowiskiem pracy. Zbyt częste niebezpieczne podnoszenie pacjentów i ogólny brak troski o ergonomię to podstawowe przyczyny większości zgłaszanych incydentów.

Szpitale włączają podnośniki pacjenta do polityki bezpieczeństwa w miejscu pracy
Najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie liczby kosztownych urazów jest realizowanie właściwej polityki bezpieczeństwa w miejscu pracy oraz zapewnienie personelowi opiekuńczemu odpowiedniego sprzętu, który pomoże mu w pracy. Zmniejszenie liczby wypadków może przynieść na przykład wprowadzenie nowoczesnych podnośników pacjenta.

Wiele szpitali na całym świecie realizuje nowe programy bezpieczeństwa w miejscu pracy,* zachęcając personel do korzystania z niezbędnego sprzętu, co pozwala uniknąć naciągnięć, skręceń i innych urazów stawów, mięśni czy ścięgien. Przyniosło to nie tylko poprawę komfortu pacjenta i zdrowia personelu opiekuńczego, ale także oszczędności na kosztach dla samych szpitali.

Poprawa ergonomii i bezpieczeństwa to sposób na realne oszczędności
Sondażownia Bureau of Labor Statistics oszacowała, że koszty rekompensat za urazy dla personelu opiekuńczego w USA wynoszą 1 mld USD rocznie. Naturalnie sektor ochrony zdrowia ma interes w minimalizowaniu takiego marnotrawstwa środków.

Powszechnie wiadomo, że firma LINAK produkuje jedne z najmocniejszych i najwygodniejszych w obsłudze systemów siłowników elektrycznych do podnośników pacjenta na rynku. W oparciu o wieloletnie doświadczenie wiemy, jak pomóc w promowaniu bezpieczeństwa zarówno pacjentów, jak i opiekunów. Nie szczędzimy wysiłków zmierzających do zapewnienia naszym klientom możliwości dostarczania niezawodnych i trwałych podnośników pacjenta, które podnoszą jakość życia opiekunów i pacjentów na całym świecie.

W efekcie pomagamy szpitalom z jednej strony oszczędzać pieniądze, a z drugiej – dbać o swoich pracowników.

Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, warto odwiedzić sekcję poświęconą podnośnikom pacjenta lub skontaktować się lokalnym oddziałem LINAK

*) Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, należy odwiedzić stronę agencji Occupational Safety and Health Administration (USA)

Updated: 10 sierpnia 2018 12:38