Łatwiejsze oczyszczanie ścieków dzięki trwałym rozwiązaniom LINAK

W drugiej co do wielkości publicznej oczyszczalni ścieków w Danii w ramach automatyzacji pracy zaworów wprowadzono siłowniki LINAK, co zaowocowało dłuższym czasem pracy bez przestojów i usprawnieniem funkcjonowania zakładu

Corporate News:  4 lipca 2018
Kasper K. Frederiksen, Operations Manager w firmie Fredericia Spildevand og Energi A/S

Rosnąca liczba ludności i coraz wyższy poziom konsumpcji to czynniki zwiększające obciążenie oczyszczalni ścieków na całym świecie. W odpowiedzi na te wyzwania zakłady stawiają na automatyzację procesów i podnoszenie poziomu efektywności.

Oczyszczenie 10 milionów metrów sześciennych (10 mld litrów) ścieków wymaga, aby oczyszczalnia pozostawała niemal przez cały czas w pełni sprawna. Wprowadzenie siłowników LINAK przyniosło znaczne obniżenie kosztów serwisowania i obsługi oraz ogólną poprawę dostępności oczyszczalni ścieków w duńskim mieście Fredericia.

Siłowniki elektryczne są łatwiejsze w montażu i utrzymaniu
Możliwość serwisowania i obsługi na miejscu złożonej instalacji oczyszczania ścieków to ogromne ułatwienie z punktu widzenia zadań codziennej eksploatacji. Wszystko odbywa się znacznie szybciej i w warunkach mniejszej liczby kosztownych przestojów.

“Testowaliśmy nowe rozwiązanie firmy LINAK w różnych obszarach oczyszczalni. Zaobserwowaną przez nas korzyścią był wzrost elastyczności związany z tym, że byliśmy w stanie sami przeprowadzać serwisowanie,” - wyjaśnia Kasper K. Frederiksen, Operations Manager w firmie Fredericia Spildevand og Energi A/S.

Należał on do zespołu realizującego projekt wyposażenia zaworów w kilku miejscach zakładu w siłowniki LINAK LA36.

“Ustawienie i uruchomienie nowych siłowników okazało się zaskakująco proste. Wiedzieliśmy, jak to robić, już po wprowadzeniu pierwszych dwóch jednostek. Wydaje mi się, że ostatni siłownik był gotowy do pracy po około 15 minutach.”

Zapoznaj się z całą historią wprowadzania siłowników LINAK w ramach automatyzacji pracy zaworów w zakładzie Fredericia Spildevand og Energi A/S lub dowiedz się, w jaki sposób rozwiązania siłownikowe LINAK do zaworów mogą wydłużyć czas pracy bez przestojów i usprawnić codzienne funkcjonowanie oczyszczalni ścieków.

Updated: 4 lipca 2018 07:48